Konya Design
@ konyadesign • Yemek Laklağı • 1 month ago

Arabaşı Çorbası Yemek Laklakları

İç Anadolu'ya ait Arabaşı Çorbası meraklılarına Arabaşı Çorbası

🍽️ Arabaşı Çorbası Hazırlanışı

🍴 Kategori: corba
🗺️ Bölge: Konya

📝 Açıklama

Arabaşı Hamuru Yapımı Püf Noktaları İlk olarak çorbanın hamurunu yapmaya başlamalısınız. Hamuru yaptıktan sonra 3-4 saat kadar dinlendirmelisiniz. Arabaşı çorbası hamurunu yaparken pürüzsüz bir kıvam elde etmelisiniz. Burada önemli olan bir diğer konu da hamuru dökeceğiniz tepsiyi ıslatmış olmanız gerekmektedir. Arabaşı Çorbası Nasıl Yapılır? Püf Noktaları Unu kavururken yakmadan kokusunu çıkana kadar kavurmalısınız. Unun üzerine suyu eklerken topaklanmamasına özen göstermelisiniz. Topaklandığı takdirde hemen blenderdan geçirmeli tavuk etlerini ondan sonra eklemelisiniz. Arabaşı Çorbası Hakkında Merak Edilenler Arabaşı çorbası hangi yörenin? sorusuna İç Anadolu Bölgesi’nde Yozgat, Kayseri ve Karaman illerinde sıkça yapıldığını o illere ait olduğunu söyleyebiliriz. Bu tarifimizde bulunması kolay olduğu için tavuk eti kullandık. Anadolu’da arabaşı çorbası eskilerde tavuk, horoz veya hindi etleriyle de yapılırdı. Arabaşı Çorbası Kaç Kalori? Orta büyüklükte 1 kase arabaşı çorbası yaklaşık olarak 149 kaloriye denk gelmektedir. Arabaşı Çorbası Hamursuz Olur Mu? İsmi dolayısıyla Arap yemeği gibi düşünülse de, aslında “ara aşı” kelimelerinden türemiştir. Arabaşı hamuru hazırlanıp doyurucu bir halde servis edilebilen ya da hamursuz da yapılabilen bir tariftir. Arabaşı Çorbası İçin Kullanılan Araç Gereçler Karıştırma kabı Tel çırpıcı Borcam 2 adet tencere Spatula Kepçe

🧂 Malzemeler

Çorbası için: Tavuğun herhangi bir parçası (ben kalçalı butla yaptım) 1 yemek kaşığı salça Pul biber 1,5 yemek kaşığı tereyağı 2 kaşık un 6 su bardağı tavuk suyu veya sıcak su Hamuru için: 1 litre su 10 yemek kaşığı un Tuz

👨‍🍳 Tarif

Önce hamurumuzu yapalım 3-4 saat beklemesi gerekmekte. 3 su bardağı suyu kaynamaya bırakalım. Kalan 3 bardak su ile unumuzu çözdürelim (yani una su ekleyerek karıştıralım). Kaynayan suya devamlı karıştırarak yavaş yavaş unu ilave edelim. Unun markasına göre değişiyor bazı unlar çok güzel tutuyor bazı unlarda sıkıntı olabiliyor. Kıvamını ayarlarken karıştırdığımız kaşığın zor çevriliyor olması lazım. Eğer ununuz az geldiyse ocağın altını iyice kısıp pratik hareketlerle birkaç kaşık unu suda çözdürüp ilave edebilirsiniz. Önceden yaptığımda hemen kıvamı tutmuştu ama bu kullandığım unda birkaç kere işlem yapmam gerekti. Ben 20 kaşık un kullandım siz dediğim şekilde ayarlayın. Karıştırırken zorlanmaya başlayınca un yeterlidir. Devamlı karıştırarak kaynatın. Tepsiyi ıslatın ve hamurumuzu tepsiye yayıp soğuk bir zeminde 3-4 saat bekletin. Çorba tarifini de anlatacak olursak tavuğu haşlıyoruz. Suyunu fazla koyalım haşlarken çünkü haşladığımız o suyu çorbamızda kullanacağız. Haşladığımız tavuk etini didikleyelim. Ayrı bir tencerede tereyağında unu kavuruyoruz. Yağsız unu kavurup daha sonrada yağ ekleyebilirsiniz. Unun kokusu çıktıktan sonra salçayı ve pul biberi ekliyoruz ve karıştırıyoruz. Daha sonra tavuk suyumuzu yavaş yavaş ekliyoruz. Devamlı karıştırıyoruz ki topaklanmasın. Eğer topaklanırsa tavuk etini eklemeden önce blenderden geçirebilirsiniz. Çorbamız kaynadıktan sonra didiklediğimiz tavuk etlerini ekliyoruz ve pişmeye bırakıyoruz. Biraz kaynadıktan kıvam bulduktan sonra ocağımızı kapatıyoruz. Hamuruyla birlikte tüketiyoruz. Hamuru dilimler halinde kesiyoruz ve kaşığımıza hamurdan alıp çorbadan alıyoruz ve çiğnemeden yutuyoruz. Afiyet olsun… Not: Ben koyu sevdiğim için çorbayı yaparken 2 tahta kaşık un kullandım eğer daha az kıvamlı seviyorsanız un miktarını biraz azaltabilirsiniz.

Kaynak kişi: https://www.nefisyemektarifleri.com/arabasi-corbasi-ve-hamuru-yapimi/
Paylaşan: Konya Design
Tarih: 30 Oct 2025